maanantai 25. toukokuuta 2020

Mitä koronan jälkeen?

Olen jo useaan otteeseen ilmaissut tyytyväisyyteni Sanna Marinin punavihreän hallituksen Korona-casen hoidosta. Mutta mitä sitten, kun tilanne lähtee normalisoitumaan?

On edessä muutosten aika. Talouslama siintää tulevaisuudessa, kun Suomen BKT laskee roimasti, ja alkaa poliitikan arki rahan ohjaamisen väännöstä: Mihin Suomi investoi, jotta päästään takaisin normaalitilanteeseen, kasvu-uralle ja mistä säästetään?

Vasemmistoliiton ja myös SDP:n ja vihreiden säästökuuri-listalla on kärkihankkeita Hornet-hävittähankintojen uudelleen-arviointi ja mahdollinen lykkäys. Asiastahan on aktiiviset pari kansalaista pistänyt pystyyn myös kansalaisaloitteen, jonka itsekin allekirjoitin: Nyt ensitilassa vähemmän tärkeät kalliit investoinnit tulee siirtää ja käyttää rahaa Koronan jälkeisen ajan Suomen kansalaisten arjen tasapainottamiseen. Hornet-hävittäjä-hankinnoista saisi kokonaisen blogikirjoituksenkin, jonka mahdollisesti laadin Uusi Suomi -blogiini, joka on poliittisin julkinen keskustelu-artikkelikanavani netissä aktiivisena tällä hetkellä.

Jos itse olisin valtion kirstun päällä istumasa, ja olisi valtaa tehdä jotain avaukia lähellä tai sisäpiirissä, olen vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen julkilausuman kanssa samaa mieltä siitä, että pääomatulo-verotusta tulee kiristää rikkailta, puheenjohtajamme Li Andersonin vappupuheessa esittämästä satasen elvytyssetelistä pitäisi tehdä konkretiaa. Lisänä vielä hävittäjä-hankinnat tulisi uudelleen-arvioida ja lykätä niiden hankintaa, ja vielä korottaisin perintöveroa, tuskin moni lähtisi samalle linjalle kanssani, että perinnön voisi lakkauttaa?

Monet kunnat kotikaupunkini Turun lisäksi on jo nyt hyvin velkaantuneita, ja Korona-epidemian jälkeinen aika tulee olemaan kovaa aikaa kuntataloudelle. Miten saadaan julkiset  palvelut kunnan asukkaille taattua suopeaan hintaan, vaikka terveyskeskusmaksut tulisi täällä Tussa ainakin poistaa, mutta ainakin Turussa kun tämä on porvaris-vetoinen sininen väriltään kaupunki, jossa valtuustossa SDP:läisetkin on liian oikealla, esimerkiksi Ratapiha-hankkeeseen sysätään miljoonia, ja parkkihalleja rakennetaan, niin ei tämä mitään ennakoivaa toimintaa julkisten palveluiden ja tavallisten kuntalaisten edun mukaista toimintaa ainakaan Turussa enteile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti