keskiviikko 13. toukokuuta 2020

Korona -rokotteesta ja työllisyyspolitiikasta

Ylen A-Studiossa eilen 12.05.2020 puhuttiin Korona-rokotteen aikataulusta, jossa myös kerrottiin Oxfordin yliopiston tutkijoiden olleen jo niin pitkällä, että markkinoille mahdollisesti lääke olisi saatavilla ensi syksyyn mennessä. Tosin ihmisillä rokotetta ei ole vielä testattu.

Ohjelman toimittaja kysyi asiantuntijoilta myös, kannattaisiko Suomen 2000-luvun alussa alasajama rokoteohjelma käynnistää uusiksi. Hinta olisi kuulemani mukaan noin 100 miljoonaa euroa, saman verran, mitä hallitus lupasi ravintoloiden pelastamiseen.

Suomen oma rokoteohjelma voisi olla pitkällä aikavälillä kannattava sijoitus, vaikka uskoakseni Suomi ei maailmassa etunenässä saisikaan ainakaan vientituotetta kehitettyä siitä, mutta omien kansalaisten rokottamiseen ehkä?

Työttömyys-aste on nousemassa jopa yli 13% nyt Koronan seurauksesta, YT-neuvottelujen piirissä on paljon työntekijöitä, ja nyt on lomateuttajiakin paljon. Nyt on tullut paljon keskuksille uusia työttömiä työnhakijoita, ja suurin ryhmä oli uutisraportista kuultua nuoret naiset.

Työmarkkinoilla täytyy tottakai panostaa nuorisotyttömyyden ehkäisytoimiin, mutta myös heikommin työllistyvien asemaan jos on tippunut työmarkkinoilta ulos mm. sairastumisen vuoksi tai esimerkiksi on vammaistyönhakija, joka kuitenkin kykenee tekemään jonkinlaista tuottavaa työtä. Focus on mediakeskusteluissa työpolitiikassa aika pitkälle nuorisotyöttömyydessä, mutta työttömien ryhmä ja erityisesti pitkä-aikaistyöttömien ryhmä on monenkirjava ihmispopulaatio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti