torstai 7. toukokuuta 2020

Riittääkö ravintolatuet?


Suomen hallitus informoi äskettäin, että se myöntää valtion tukea nyt Korona-kriisin keskellä elintaistalua elävien ravintoloitsijoiden toimintaan päälle 100 000 euroa. Ravintola-alan etujärjestö MaRa on todennut, että summa ei ole riittävä.

Ravintoloiden sulkeminen on siinä määrin poikkeuksellista, kuten moni muukin vanhoihin lakeihin, kuten perustuslakin liittyvien pykälien osalta, että kun Suomessa on vapaa elinkeinoharjoitusmahdollisuus jokaisella kansalaisella perusoikeutena, kuka tahansa voi ryhtyä vuolemaan kultaa ja perustaa yrityksen valiten ensin toimialan, jolla pelastaa maailman. Nythän ensimmäistä kertaa oikeastaan lainsäädännöllä puututaan elinkeinoharjoittamisen vapauden rajoittamiseen.

Vasemmistoliiton nykyinen puheenjohtaja Li Andersson vappupuhessaan, joka oli seurattavissa verkon ylitse, ehdotti luovaa ratkaisua yritysten tukemiseen kansalaisille jaettavan vappusatasen muodossa, joka olisi käytettävissä rajoitettuun toimiala-kenttään sijoittuviin yrityksiin, mm. ravintoloihin, kivijalkaliikkeisiin, parturi-kampaamoihin ja kulttuuripalveluihin.

Itse kirjoitin vappupäivän iltana vähän aikaa pureskeltuani puoleemme puheenjohtajan luovaa avausta Uusi Suomi -Puheenvuoro -blogiini kirjoituksen, jossa mainitsin kantani Li:n esitykseen vappusatasesta. Pidän ajatusta hyvänä! Suomen väkiluku kun on päälle 5,5 miljoonaa se tietäisi 550 miljoonaa euroa tukea yrityksille ja yrittäjille kansan kautta jaettuna, jolloin kansalaiset itse saisivat päättä, kenen yritystoimintaa, mitä palvleuita tai mitä tuotteita haluaa tukea. Varmasti osa tuosta 550 miljoonasta menisi myös ravintoloitsijoiden kassaan. 110 000 vaikuttaa pieneltä prosenttiosuudelta 550 miljoonan euron potista, ajatellen kuitenkin, että ravintola on sinä määrin hyvä liiketoimintaidea perustasolla, kun ihmisten on syötävä elääkseen, ja jos alkoholia kauppavien kuppiloiden osalta alkoholianniskelun osalta alkoholi aiheuttaa riippuvuutta, ja yleensä ihmiset palaavat kantapaikkansa, kuten minä Turussa Hummpubiin kun on Karaoken aika ja on ylimääräistä lompakossa, jota ei ole usein kun en ole vielä työllistynyt oman alani tehtäviin tradenomiksi valmistumisen jälkeen, niin palaavat asiakkaat on ravintoloissa ja muissakin yrityksissä hyvä tulonlähde.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti