Suomen hallitus informoi äskettäin, että se myöntää valtion
tukea nyt Korona-kriisin keskellä elintaistalua elävien ravintoloitsijoiden
toimintaan päälle 100 000 euroa. Ravintola-alan etujärjestö MaRa on
todennut, että summa ei ole riittävä.
Ravintoloiden sulkeminen on siinä määrin poikkeuksellista,
kuten moni muukin vanhoihin lakeihin, kuten perustuslakin liittyvien pykälien
osalta, että kun Suomessa on vapaa elinkeinoharjoitusmahdollisuus jokaisella
kansalaisella perusoikeutena, kuka tahansa voi ryhtyä vuolemaan kultaa ja
perustaa yrityksen valiten ensin toimialan, jolla pelastaa maailman. Nythän
ensimmäistä kertaa oikeastaan lainsäädännöllä puututaan elinkeinoharjoittamisen
vapauden rajoittamiseen.
Vasemmistoliiton nykyinen puheenjohtaja Li Andersson vappupuhessaan,
joka oli seurattavissa verkon ylitse, ehdotti luovaa ratkaisua yritysten
tukemiseen kansalaisille jaettavan vappusatasen muodossa, joka olisi käytettävissä
rajoitettuun toimiala-kenttään sijoittuviin yrityksiin, mm. ravintoloihin,
kivijalkaliikkeisiin, parturi-kampaamoihin ja kulttuuripalveluihin.
Itse kirjoitin vappupäivän iltana vähän aikaa pureskeltuani
puoleemme puheenjohtajan luovaa avausta Uusi Suomi -Puheenvuoro -blogiini
kirjoituksen, jossa mainitsin kantani Li:n esitykseen vappusatasesta. Pidän
ajatusta hyvänä! Suomen väkiluku kun on päälle 5,5 miljoonaa se tietäisi 550 miljoonaa
euroa tukea yrityksille ja yrittäjille kansan kautta jaettuna, jolloin
kansalaiset itse saisivat päättä, kenen yritystoimintaa, mitä palvleuita tai
mitä tuotteita haluaa tukea. Varmasti osa tuosta 550 miljoonasta menisi myös
ravintoloitsijoiden kassaan. 110 000 vaikuttaa pieneltä prosenttiosuudelta
550 miljoonan euron potista, ajatellen kuitenkin, että ravintola on sinä määrin
hyvä liiketoimintaidea perustasolla, kun ihmisten on syötävä elääkseen, ja jos
alkoholia kauppavien kuppiloiden osalta alkoholianniskelun osalta alkoholi aiheuttaa
riippuvuutta, ja yleensä ihmiset palaavat kantapaikkansa, kuten minä Turussa
Hummpubiin kun on Karaoken aika ja on ylimääräistä lompakossa, jota ei ole
usein kun en ole vielä työllistynyt oman alani tehtäviin tradenomiksi
valmistumisen jälkeen, niin palaavat asiakkaat on ravintoloissa ja muissakin
yrityksissä hyvä tulonlähde.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti